woensdag 26 maart 2014

De toetjes der toetjes.... Crème Brûlée!!

Ok, jullie moeten het met me eens zijn....

Het toetje der toetjes is toch wel een heerlijke crème brûlée?

Het romige en het krokante, het zoete het rijke gewoon een compleet plaatje toch?
En wat nog leuker is en lekkerder....  om dit koningstoetje zelf te maken, EERLIJK! Niks moeilijks aan...

Bron foto: foodlovercentral

Natuurlijk kun je aan de slag met kant en klare doosjes waar je alleen water aan hoeft toe te voegen, of de versie die je moet koken, maar kom op.... Dat is niet de "real deal"!

Lees vooral verder hoe je zelf heel gemakkelijk maar vooral super lekker ZELLUF crème brûlée kunt maken!

Dit zijn de ingrediënten:


  • 3 x Eigeel;
  • 50 gr. Kristalsuiker;
  • 350 ml. Slagroom (niet geslagen);
  • 1 tl. Vanille (vers);
  • Rasp van een ½ sinaasappel (schoongeboend);
  • Snufje zout (om de smaken extra diepte te geven);
  • Rietsuiker voor het krokante laagje;
  • Verse aardbeien of bosbessen als garnering, dit hoeft niet maar net wat jezelf lekker vind.
Zo gaan we te werk:

  1. Verwarm je oven voor op 150ºC.
  2. In een steelpannetje op zacht vuur, langzaam je slagroom opwarmen NIET, ik herhaal NIET koken!!!
  3. Mix tezamen met je mixer, het eigeel, suiker en vanille in een kom. Giet voorzichtig je slagroom toe op de laagste stand van je mixer. Voeg ook de schil van de sinaasappel en je zout toe.
  4. Verdeel je mengsel over je schaaltjes en zet ze in een diepe bakblik of lasagneschaal of ovenschaal, in elk geval iets met hoge randen.
  5. Giet tot halverwege je schaaltjes met crème brûlée, kokend water in de ovenschaal of, of.
  6. Plaats in de oven voor ca. 35/45 min.
  7. Wanneer afgekoeld, bestrooien met rietsuiker en mooi laagje branden met crème brûlée brander (action, xenos).
Bron foto: Cooking France
Een gegarandeerde hit als afsluiting van élke maaltijd en zoals jullie hebben kunnen lezen, helemaaaaal niet moeilijk! Zet 'm op, laat vooral weten in een comment of jullie ook aan de slag gaan...


- Bon Apetit -

Pittige gnocchi-linzen schotel met worst!

Voor fans van pittig eten is dit een super leuk receptje! In 15 min. op tafel en zo lekker! Ideaal voor de doordeweekse drukke dag en het lijkt of je uren in de keuken hebt staan ploegen!

Je kunt uiteraard dit receptje ook maken als je niet zo van pittig eten houd, pas dan gewoon het receptje aan door de tabasco eruit te laten en "gewone" worstjes te gebruiken ipv Toscaanse.



Omdat de worstjes worden gestoofd in de saus, blijven ze heerlijk sappig en mals! Zeker maken! Ook bij de kinderen was dit een hit en weer eens wat andere pasta dan spaghetti!

Ingrediënten: (voor 6 personen)


  • Olijfolie om in te bakken;
  • 6 Toscaanse Worstjes;
  • 3 Takjes Salie (alleen de blaadjes) fijngesneden;
  • 2 Uien gesnipperd;
  • 2 Blikken tomatenblokjes (400gr);
  • 4 tl. Tabasco;
  • 500 gr. Gnocchi (liefst wat meer);
  • 2 blikken linzen uitgelekt (400 gr.).
Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een braadpan en bak je worstjes op middelhoog vuur rondom bruin.
  2. Leg je worstjes op een bord even aan de kant en in dezelfde pan fruit je je ui en salie eventjes aan, ca. 1 min.
  3. Voeg je tomatenblokjes en tabasco toe en leg je worstjes hierin.
  4. Stoof de worstjes in 10 min. gaar. 
  5. Kook ondertussen de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vaak zodra de gnocchi boven drijven in een pan met kokend water zijn ze gaar, dit gaat écht super snel.
  6. Schep voorzichtig na ca. 5 min. de linzen door je saus en warm mee. Breng op smaak met peper en zout en evt. venkelzaadjes.
  7. Giet je gnocchi af en schep voorzichtig door je linzen, saus en worstjes.
Serveer met een lekkere frisse salade met ciabatta en wat kruidenboter.

Geniet ervan, het is zo lekker gerechtje iedereen zou dit in zijn repertoire moeten hebben!

- Eet Smakelijk -


dinsdag 25 maart 2014

Voorjaarsbuns/Paas-rolls/Sinaasappel-Buns/Orange-rolls...

Ow mensen, ik vraag even een momentje voor het volgende....

Bron: Farm girl
Whaaaaa, dit ziet er toch té lekker uit? Vooral die middelste, ja, nee 1 naar rechts ja die! Zucht...

Ik plaatste het weekend een foto op facebook en ik weet niet wat me overkwam, iedereen vroeg me om het receptje, snel uploaden dus.

Zoals de meesten nu inmiddels wel weten, zijn de cinnamonrolls het best bekeken recept hier op Miss Baksel én de grootste traktatie in huize Eekma, het was het eerste receptje en nog altijd vind ik ze zó leuk en lekker om te maken, je huis ruikt in no time zo vreselijk lekker.

Maar om nu zo met dat heerlijke voorjaarsweer dat we nu hebben met kaneel in de weer te gaan, krijg ik toch herfstkriebels dus dit receptje vroeg om een 2.0 versie!!!!

Cinnamonrolls met ipv kaneel, sinaasappel!!! 

Bron: One Sweet Appetite
Ingrediënten:

Voor het deeg:
-250 ml. lauw-warme melk (45°C);
-2 middelgrote eieren, op kamertemperatuur;
-75 gr. zonnebloem olie (blijven ze langer vers en smeuïg maar roomboter kan ook);
-600 gr. bloem;
-1 tl. zout;
-100 gr. kristalsuiker (fijn);
-2,5 tl. snelgist of 1 zakje snelgist.

Voor de vulling:
-100 gr. gesmolten boter;
- 150 gr. Fijne suiker;
- Rasp van 2 grote sinaasappels;

Voor het glazuur:
-100 gr. zachte roomkaas op kamertemperatuur;
-50 gr. zachte roomboter;
-200 gr. poedersuiker;
-½ tl. Vanille extract;
- Sap van 1 sinaasappel.

Bereidingswijze:

1. * Doe de ingrediënten voor het deeg in de bak van de broodbakmachine, in de volgorde die de handleiding aangeeft. Meestal eerst bloem, dan de natte ingrediënten, suiker aan een kant samen met het gist en de zout aan de andere kant. Selecteer de deeg optie en druk op start.

2. Zodra het deeg 2x zo groot is geworden, leg je het op een met bloem bestoven schoon werkblad en laat je het ca. 10 minuten rusten. 

3. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 40x50cm. Smeer het vervolgens in met de gesmolten boter en bestrooi gelijkmatig met je suiker, rasp eroverheen gelijkmatig je sinaasappelschil. Rol het deeg op en maak er 12 gelijke stukken van. Leg de stukken op een bakplaat met bakpapier of een ingevette bakplaat of schaal. Dek dit vervolgens af met een schone keukendoek en laat het nog even 30 minuten rijzen totdat het in volume verdubbeld is. Ik zet de bakplaat meestal in de magnetron/combi-oven, natuurlijk niet AAN! Wanneer de buns in formaat verdubbeld zijn, haal je de plaat uit de oven en verwarm je de oven voor 
op 200°C/Gasoven stand 6.

4. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven totdat ze een mooi lichtbruin kleurtje hebben, ca. 15 minuten. Geniet van de heerlijke geur en ondertussen klop je de roomkaas, boter, poedersuiker en vanille-extract en sinaasappelsap door elkaar. Smeer dit mengsel over de broodjes voor je ze (het liefst warm en net uit de oven) serveert! 

*Als je geen broodbakmachine hebt, kun je het volgende doen: Los het gist op in de warme melk in een grote kom. Mix de suiker, boter, zout en eieren erdoor. Voeg bloem toe en mix goed door elkaar. Kneed het deeg met je handen (bestrooid met bloem) tot een grote samenhangende bal. Leg deze in een kom en laat dit op een warme plek in ongeveer 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Volg dan het recept verder vanaf stap 3.

Super lekker op je paas ontbijt/lunch/brunch tafel en zó lekker! Een heerlijk frisse variant op de cinnamonrolls. 

Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan zult beleven als ons. Laat vooral weten of je ze gemaakt hebt en wat je ervan vond!

Geniet met hoofdletter G!!!

Pepperoni Brood

Whaaaaaaa, ik heb toch zo iets lekkers om met jullie te delen...

Eerlijk, heus, nee écht!

Het is een variant op de pizzabites, waar we hier thuis helemaal verslaafd aan zijn en welke jullie HIER kunnen vinden.

Vaak met een verjaardag (we zijn met zijn 6-en hier in huis dus hebben nogals eens een feestje) maak ik de pizzabites als hapje/snackje, maar was op zoek naar iets nieuws, verandering van spijs zoiets, weer eens wat nieuws en kwam toen bij deze heerlijke variant.... Kijk nu toch!!!


Bron foto: Special Fork
Het is echt super leuk en niet moeilijk om te maken en zó lekker geloof mij! Ook super als lunch of ipv pizza, je moet het meemaken om te geloven! 

Ingrediënten:


  • Pizzadeeg (welke je HIER kunt vinden);
  • 1 Zakje gesneden kaas naar keuze, ik gebruikte pittige;
  • 1 Bol Mozzarella;
  • 250 gr. Gesneden pepperoni;
  • Vers geraspte parmezaanse kaas;
  • 1 el. Pizza-kruiden (bijv. pepervlokken, knoflookpoeder, oregano etc.);
Zo maak je deze heerlijke brood:

  1. Verhit de oven voor op 200ºC;
  2. Rol je deeg nadat dit heeft gerust uit tot een rechthoek op een bebloemd aanrecht;
  3. Leg hierover, over de hele oppervlak je gesneden kaas. Daarover je mozzarella (dep deze zoveel mogelijk droog) in kleine blokjes. Rasp hieroverheen je parmezaanse kaas (let vooral ook niet op de lijn of je diëet dat komt morgen weer);
  4. Strooi je pizzakruiden over je kaas en verdeel je plakjes pepperoni.
  5. Rol je deeg strak op en leg deze op een bakplaat. Het geeft niet als je het wat vormt in een u als dit niet op je bakplaat past.
  6. Met een kwast je overtollig bloem van de bovenkant vegen.
  7. Bak in ca. 25/30 min. of tot het goudbruin gekleurd.
En dan.......

SMULLEN MAAR!!!! Een giga hit op je verjaardagfeest ik verzeker je..... 

Foodblogswap Maart - Kroket Snack!!!

Voor de maand maart, mocht ik gaan koken van het geweldige blog van Martine van Duizend en 1 dag, wat een geweldige blog, heb echt tijden lopen kijken naar wat ik toch zou gaan maken? Want ik vond alles er lekker uitzien, écht!

Uiteindelijk gingen de kinderen zich er ook mee bemoeien, ze wouden ook zo graag eens mee beslissen wat er gebakken/gekookt ging worden, tja...daar ben je moeder voor toch? Dus ok, met zijn 4-en achter de laptop, dit was leuk en vast super lekker en dit leek zo vrolijk, voorjaarsachtig en lekker, maar uiteindelijk hebben we een variant gemaakt op dit recept....

De Snack Kroket!!!

 



Eigenlijk is het een kroketbroodje, maar bij gebrek aan kroketten, hebben we bitterballen gekozen.



De kinderen vonden het geweldig om te maken! De 1 maakte envelopjes, de ander vouwde punten naar elkaar toe, maar het resultaat was echt héérlijk! Zelf maakte ik een variant met mosterd, super simpel, razendsnel en mega lekker! Win, win, win dus!!! Ideaal voor een verjaardag, zondagmiddag, lunch of gewoon zó op een zaterdagavond net als wij!

Wil je weten hoe je deze lekkere snack kroketjes kunt maken? Lees dan vlug verder...

Ingrediënten:

  • Pakje bladerdeeg; (ontdooit)
  • Doosje bitterballen (ik had extra grote bitterballen, die ook extra lekker waren ;-) ook ontdooit;
  • Mosterd naar smaak/keuze.
Hoe gaan we te werk?

Ik verdeelde een plakje bladerdeeg in 4-en, besmeerde die met grove mosterd en deed hier 4 bitterballen op. 

Vervolgens deed ik hier een plakje bladerdeeg overheen en maakte als het ware een bitterbal-ravioli. Met een mes verdeelde ik het vervolgens in 4-en, zodat ik 4 mooie pakketjes had.

Ook kun je je velletje bladerdeeg in 4-en verdelen, en hier een bitterbal opleggen en een ander in 4-en gedeelde velletje hieroverheen leggen, dan maak je ze per stuk zeg maar.

Of je vouwt net als mijn dochter een in 4 gedeelte plakje bladerdeeg met de punten naar elkaar toe...

Wanneer je bitterballen klaar zijn, leg je ze op een bakplaat met bakpapier. De kinderen maakte variaties zonder mosterd, maar doe wat jij lekker vind! Ketchup zou ook nog kunnen!!!


Bestrijk je kroket snackjes met een geklutst ei en doe ze voor 35 minuten in een oven die is voorverwarmd op 220ºC.

Ik hoop dat jullie het net zo leuk receptje vonden als wij. Inmiddels hebben de kinderen het bij opa en oma gemaakt en al paar keer thuis! Geloof mij, het is ook écht lekker!!! Gewoon maken, hup die keuken in! ;-) Uiteraard kun je variëren in bitterballen, bijv. kalfs, of rundvlees of in kroketten.... Maar doe 's gek ook frikandellen! Laat vooral weten wat jij gemaakt hebt, laat je inspireren en laat het me weten!

Geniet ervan!

zondag 16 maart 2014

Foodblogswap Februari - Spaanse aardappel tortilla!

Hoewel we al ver in maart zitten, plaats ik toch een foodblogswap van Februari -_-
Door het ontbreken van foto's was ik nog niet in staat dit receptje eerder te plaatsen.

Voor de maand Februari mocht ik koken van het leuke blog Happy Little Kitchen  van Lisette.
Wat een vrolijk en overzichtelijk blog heeft deze meid! Geweldig, de kleuren vind ik echt prachtig en haar receptjes....jaaaaa, daar kun je gerust een flinke tijd voor uittrekken! Neem echt eventjes een kijkje, dan weet je wat ik bedoel.

Ik koos van haar blog het recept voor een Spaanse Aardappel Tortilla.


 


Kijk nou! Dat ziet er toch heerlijk uit? Vooral de onderste foto, hier zie je de stoom er nog uitkomen! 

Van tevoren wist ik niet goed wat ik moest verwachten, maar het is écht heel erg lekker! En super simpel ook! Het leuke is dat je met de vulling kunt spelen, met van alles wat je in huis hebt. Bijv. gevuld met prei, of champignons en lente-ui.

Wij aten het met het avondeten tezamen met wat gestoomde groenten en een stukje vlees! Echt een aanrader!!!

Wat ik voor deze tortilla aan ingrediënten gebruikte:


  • 600 gr. Vastkokende aardappelen in dunne plakjes;
  • 1 Ui, gesnipperd;
  • 2 Teentjes knoflook, geperst;
  • 7 Eieren;
  • Peper/Zout/Chilipoeder/Nootmuskaat
  • Olijfolie.
  1. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en verwarm hierin je aardappelschijfjes, knoflook en je ui,breng op smaak met wat peper en zout (niet te overdreven want de eiermengsel brengen we ook op smaak) en evt. wat chilipoeder of paprikapoeder, voor ca. 20 min. Laat het niet bruin worden, dus niet op een hoog vuur, maar lekker rustig aan.
  2. Klop je eieren los en breng ook op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.
  3. In je eimengsel voorzichtig je aardappelen en ui scheppen en vervolgens mengen, het teveel aan olie in je pan verwijderen, ongeveer 1 eetlepel overhouden.
  4. Giet je ei/aardappel/ui mengsel terug in je koekenpan en zet dit op een laag vuurtje. Bak dit ca. 25 min. totdat je geen vloeibaar eimengsel meer aan de bovenkant hebt. Draai je tortilla dan voorzichtig om d.m.v. een bord of een deksel en bak dan nog ca. 5 min. 
  5. Voor je je tortilla in punten snijd, het liefst eventjes 10 min. laten rusten.



Serveer met wat groente en vlees als avondeten, of in punten met een fris drankje als lunch, gewoon koud of in nog kleinere punten als hapje bij een verjaardag! Je kunt met dit receptje alle kanten op en variëren met de inhoud. Echt een aanrader!

Suzanne van Puur Suzanne, kookte voor de foodblogswap van Februari van mijn blog de tomatenroomsoep! Haar artikel kun je hier lezen.

- Eet Smakelijk -