vrijdag 24 oktober 2014

Balkan Brood - Eekma Boffert!

Volgens mij bestaat er niets lekkerder dan de geur van versgebakken brood, toch?

Als je door de supermarkt loopt en ze hebben brood in de oven om af te bakken, krijg ik altijd ook spontaan trek!

Of wanneer je een bakkerswinkeltje inloopt en de geuren van allerhande lekkernijen komen je neus binnen kan ik me nooit bedwingen om het bij simpel 1 brood te houden, neem standaard meer mee dan.

Maar nóg lekkerder dan alle bovenstaande is, zelf je eigen brood bakken! Dat lijkt heel ingewikkeld en moeilijk, tijdrovend en niets voor jou, maar ik laat jullie vandaag een receptje zien, die echt iedereen kan maken en dus super simpel is.



Vergeef mijn fotokwaliteit en fotografie skills.... Deze foto is laat op de avond gemaakt en in het donker en nog erger met de telefoon, maar zeg nu zelf hoe stoer is het om dit lekkers zelf te gaan maken?

Het brood heet Balkan brood, omdat het voornamelijk in het oosten van Europa en met name in de Balkan word gegeten en het gebruik van zure room, yoghurt of crème fraîche door broden daar heel normaal is. 

De kinderen hier in huis noemen dit brood altijd anders, zo lief, ze vragen met enige regelmaat om een "Eekma Boffert" hahaha hoe je het brood ook noemt, maak hem echt eens, het zal je verassen.

Ikzelf heb het deegje in de keukenmachine gemaakt, maar natuurlijk kan dit ook prima op de hand, zorg er wel voor dat je echt 10 min. kneed dan. 

Ingrediënten:


  • 400 gr. Bloem;
  • 125 ml. Melk;
  • 125 gr. Zure Room (schrik niet hier proef je niets van terug! eerlijk);
  • 50 gr. Boter;
  • 1 el. Suiker;
  • 1 Kleine ei;
  • 1½ tl. Gist;
  • ½ tl. Zout.
Bereidingswijze:

  1. Verwarm de melk in een pannetje op laag vuur en smelt de boter hierin. Laat wanneer je boter erin is gesmolten afkoelen tot lauwwarm en los je suiker hierin op en vervolgens je gist. Laat dit ca. 10 min. staan om de gist te laten activeren. Zorg ervoor dat de melk niet te heet is anders gaat de gist dood! (en rijst je brood niet).
  2. Meng in een kom je meel met zout. Voeg vervolgens je boter/melk/gist/suiker mengsel, je zure room en je ei toe. Kneed dit in ca. 10 min. tot een mooi zacht deegje.
  3. Laat het deeg ca. 1,5 uur rusten, afgedekt óf totdat het is verdubbeld in grote.
  4. Stort nu je deeg op een licht bebloemd aanrecht. Sla of duw je lucht eruit en vorm dan een bal.
  5. Plaats op een licht in gevet bakplaat. Dek nog even af en laat 30 min. rusten.
  6. Sprenkel wat bloem op de bovenkant van je brood en maak 2 inkepingen met een scherp mes.
  7. Bak je brood af op 200°C. voor 25-30 min. (klop op de onderkant van je brood, klinkt deze hol, dan is je brood gaar).
  8. Laat vervolgens voor het aansnijden compleet afkoelen op een rooster.
* Foto's van het aansnijden van het brood en dus ook foto's om te laten zien hoe de binnenkant van het brood eruit ziet volgen z.s.m. maar dat is helaas niet gelukt omdat het brood voor ik er erg in had helemaal opgegeten was, oops.... 
- Eet Smakelijk -

donderdag 23 oktober 2014

Home Made Babi Pangang, lekkerder dan de chinees!

Ja dat durf ik wel te stellen, dat dit lekkerder is dan bij de Chinees weg.
Misschien omdat het ook een enorm fijn gevoel geeft dat je dit zelf gewoon maken kunt!

Bron foto: freshone.eu



Je draait dit receptje binnen een half uur op tafel, het enige nadeel is dat je wél je vlees minimaal 4 uur moet laten marineren, maar als dat eenmaal gedaan is, appeltje eitje...of in dit geval, atjar ananasje!



Ingrediënten: (6-8 personen)

Voor de vlees en marinade:
  • 4 Flinke varkenslappen;
  • 1 Kleine ui gesnipperd;
  • 2 Tenen knoflook, fijn gesneden;
  • 3 tl. Gemberpoeder;
  • 2 el. Neutrale olie, zonnebloem of arachide;
  • 5 el. Ketjap Manis;
  • Sap van een halve citroen.
Voor de saus:

  • 4 dl. Water;
  • 1 tl. Sambal;
  • Sap van een halve citroen;
  • 1 Blikje tomatenpurree;
  • 4 el. Bruine Basterdsuiker;
  • 2 el. Gember Siroop;
  • 5 el. Ketchup;
  • Maizena.
Extra:

  • Grote pot atjar;
  • 2 Schijven ananas uit blik;
  • Kroepoek of Casave.
Zo gaan we te werk:

  1. Meng je ingrediënten voor de marinade samen met het vlees. Wrijf de marinade goed in het vlees. Laat vervolgens afgedekt minimaal 4 uur in de koelkast staan!
  2. Laat je vlees vervolgens op kamertemperatuur komen. Stoof je vlees in een koekenpan op laag vuur bijna gaar. Dit zal zo'n 4-5 min. duren afhankelijk van de grote van je varkenslappen.
  3. Verwarm je oventje voor op 225°C. Leg nu je lapjes vlees op een rooster of rek voor de oven. Ikzelf heb een rooster op pootjes en die plaatste ik op bakblik met wat alufolie zodat overtollige sappen op het alufolie viel. Het is de bedoeling dat het vlees op het rooster gaat....roosteren juist.
  4. Braad je vlees in ca. 10-15 min. gaar. Totdat de bovenkant mooi bruin is.
  5. Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus, (behalve de maizena) en laat enkele minuten zachtjes pruttelen.
  6. Maak een papje van wat maizena met een el. water en voeg dit bij de saus, herhaal indien nodig, je wilt een mooie stevige saus. Laat de saus nog enkele minuten doorkoken op laag vuur en blijf ondertussen steeds roeren.
  7. Laat vervolgens je atjar (zoveel als jij lekker vind) uitlekken in een zeef, leg dit op een mooie ovenschaal of serveer schaal. Snijd je plakken ananas in kleine blokjes en verdeel die erover.
  8. Snijd nu je vlees in mooie dunnen reepjes en verdeel over je atjar.
  9. Schenk je saus over het vlees en dan ben je klaar! Serveren maar!
Heerlijk met wat kroepoek en extra atjar en met witte of gele rijst!

- Eet Smakelijk -

maandag 20 oktober 2014

Super snel een gepocheerd eitje!

Dit vond ik echt DÉ tip van de week!

Binnen een minuut een gepocheerd eitje, geen gedoe met water in een draaikolk en wel of niet azijn toevoegen aan het water, zeker ervan zijn dat je kakelverse eitjes in huis hebt.....

Néé niets van dit, natuurlijk moet je wel redelijk verse eitjes hebben bedoel ik wens niemand ziek, maar als ze al een dag oud zijn, lijken die draaikolk eitjes al niet te willen lukken bij mij.

De variant waarmee je met een plastic zakje aan de slag moet gaan, vind ik dan weer zo'n gedoe en toen kwam ik langs dit ideetje, meteen geprobeerd en TADAAAAAA

Gewoon in een minuut een gepocheerd perfect eitje, dat gaat jou ook lukken! 

Nu kun je gewoon op een doordeweekse dag bij de spinazie met een eitje lopen pronken, géén gekookt eitje mensen/kinderen, nee nee nee, moeders des huizes heeft uitgepakt super chique!

Bron foto: culy.nl
Misschien kon jij deze manier van gepocheerde eitjes maken al, maar waarom heb je dan niets gezegd joh?

Oké, hoe maak je nu zo snel een gepocheerd eitje?


  • Neem een soepkom en vul deze voor de helft met water op kamertemperatuur;
  • Breek een eitje erin, zorg ervoor dat je eigeel heel blijft;
  • Zet je soepkom voor 1 min. in de magnetron op vol vermogen;
  • TADAAAA daar is je eitje, eet smakelijk!
Bron foto: qlinafoodweb.nl

Breekbrood met kaneelsuiker!

Waar ik van houd?

- Herfst;
- De geur van "iets" met kaneel in de oven, waardoor het hele huis heerlijk ruikt;
- Iets lekkers bakken op een regenachtige dag;
- Ontbijten met iets zoets (bloos);
- Iets zelf gebakken bij een mok thee;
- Een makkelijk maar lekker recept, 1,2,3 op tafel;
- Mijn keuken volgestouwd met apparaten en er eigenlijk geen nodig hebben;

Kort samengevat, is dít het receptje wat dit allemaal behelst!

Bron foto: nsmbl.nl
Het doet een beetje denken aan wentelteefjes, maar het is het niet, het doet mij meer aan een platte cinnamon roll denken en laten we daar nu in huize Eekma helemaal verzot op zijn, zéker in deze tijd van het jaar!

Het is een heerlijk vlug en makkelijk receptje wat iedereen uit zijn mouw kan schudden en iedereen zeker zou moeten maken, al is het alleen maar voor de ove(n)rheerlijke geur wat zich door je huis verspreid.... 

Ingrediënten:

  • 500 gr. Bloem;
  • 200 gr. Suiker;
  • 1 Zakje Vanille Suiker (of 8 gr.);
  • 1 Zakje Droge Gist (of 7 gr.);
  • ½ tl. Zout;
  • 150 ml. Melk;
  • 150 gr. + een beetje zachte boter;
  • 2 Eieren;
  • 2 tl. Kaneelpoeder.
En een cakeblik van ca. 30 cm. lang.

Zo gaan we te werk:

  1. Meng 500 gr. bloem, 50 gr. suiker, de vanillesuiker, de gist en het zout. Verwarm de melk lauwwarm en smelt er 50 gr. boter in. Voeg de melk en de eieren toe aan het bloemmengsel. Kneed ca. 8 minuten met een mixer. Laat dan afgedekt op een warme plek ca. 1 uur rijzen.
  2. Vet een bakblik in. Meng 150 gr. suiker met het kaneelpoeder. Kneed het deegje nogmaals kort door en rol het uit in een mooie plak in de vorm van een rechthoek, komt niet zo heel precies.
  3. Bestrijk je uitgerolde deeg met 100 gr. boter en bestrooi met de kaneelsuiker. Snij nu het deeg in vierkante plakken, zo breed als in je cakeblik past. Stapel de plakken op elkaar en zet in je bakblik. Het makkelijkst vond ik om dit rechtop te doen, per 4/5 plakken, herhaal tot al je plakken op zijn. De ene plak mag best iets groter/hoger zijn dan de ander, dat geeft straks een mooi effect na het bakken.
  4. Laat afgedekt nog ca. 30 min. rijzen.
  5. Verwarm je oventje voor op 150°C. Bak het brood in ca. 30/40 minuten. Neem het brood uit de oven en laat ca. 30 min. in de vorm afkoelen. Stort voorzichtig en dan opdienen maar!
Bron foto: nsmbl.nl

- Eet Smakelijk -