maandag 16 september 2013

Cinnamon Rolls!!!

Het eerste recept op mijn site, dat moest zonder meer iets bijzonders zijn! (althans van mijzelf) iets feestelijks en speciaals iets ongewoons én bijzonder! Cinnamon Rolls!!! Bij ons in huis is het een gigantische hit, zoet en zacht, echt de meest ongelooflijk lekkere geur van de wereld en iedereen vind het lekker! Het is even een werkje, ipv 1,2,3 cake uit een pakje, moet je zelf aan de slag, maar dan heb je ook wat! (een ontzettend lekker geurende huis waar geen geurkaas tegenop kan!) echt een bol verwennerij!

Bron foto: Thumblr.

De meeste recepten over het maken van Cinnamon Rolls zijn in het Engels, het is immers ook een echte Amerikaanse/Engelse traktatie/hit! Op "onze" zoektocht naar het lekkerste recept ik gebruik "onze" omdat mijn echtgenoot en ik beiden op zoek zijn gegaan naar de perfecte balans in het recept niet te zoet maar wel rijk, niet te groot en niet te klein, gangbare ingrediënten etc! Hebben we de meest uiteenlopende cinnamon roll recepten geprobeerd, vaak erg zoet en overdreven, maar, met wat aanpassingen her en der is dit ons ultieme Cinnamon Roll recept geworden....

Ingrediënten voor 12 stuks:

Voor het deeg:
-250 ml. lauw-warme melk (45°C);
-2 middelgrote eieren, op kamertemperatuur;
-75 gr. zonnebloem olie (blijven ze langer vers en smeuïg maar roomboter kan ook);
-600 gr. bloem;
-1 tl. zout;
-100 gr. basterdsuiker (wit);
-2,5 tl. snelgist of 1 zakje snelgist.

Voor de vulling: 
-175 gr. Bruine Basterdsuiker;
-2,5 el. kaneelpoeder;
-50 gr. gesmolten roomboter.

Voor het glazuur:
-100 gr. zachte roomkaas op kamertemperatuur;
-50 gr. zachte roomboter;
-200 gr. poedersuiker;
-½ tl. vanille-extract.

Bron: Thumblr.



Bereidingswijze:

1. * Doe de ingrediënten voor het deeg in de bak van de broodbakmachine, in de volgorde die de handleiding aangeeft. Meestal eerst bloem, dan de natte ingrediënten, suiker aan een kant samen met het gist en de zout aan de andere kant. Selecteer de deeg optie en druk op start.

2. Zodra het deeg 2x zo groot is geworden, leg je het op een met bloem bestoven schoon werkblad en laat je het ca. 10 minuten rusten. Meng in een klein kommetje de bruine suiker en kaneel voor de vulling door elkaar .

3. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 40x50cm. Smeer het vervolgens in met de gesmolten boter en bestrooi gelijkmatig met je zojuist gecreëerde suiker/kaneelmengsel. Rol het deeg op en maak er 12 gelijke stukken van. Leg de stukken op een bakplaat met bakpapier of een ingevette bakplaat of schaal. Dek dit vervolgens af met een schone keukendoek en laat het nog even 30 minuten rijzen totdat het in volume verdubbeld is. Ik zet de bakplaat meestal in de magnetron/combi-oven, natuurlijk niet AAN! Wanneer de buns in formaat verdubbeld zijn, haal je de plaat uit de oven en verwarm je de oven voor op 200°C/Gasoven stand 6.

4. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven totdat ze een mooi lichtbruin kleurtje hebben, ca. 15 minuten. Geniet van de heerlijke geur en ondertussen klop je de roomkaas, boter, poedersuiker en vanille-extract door elkaar. Smeer dit mengsel over de broodjes voor je ze (het liefst warm en net uit de oven) serveert!

*Als je geen broodbakmachine hebt, kun je het volgende doen: Los het gist op in de warme melk in een grote kom. Mix de suiker, boter, zout en eieren erdoor. Voeg bloem toe en mix goed door elkaar. Kneed het deeg met je handen (bestrooid met bloem) tot een grote samenhangende bal. Leg deze in een kom en laat dit op een warme plek in ongeveer 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Volg dan het recept verder vanaf stap 3.



Bron foto: Thumblr.

Eet smakelijk! Ze zijn echt verrukkelijk! Echt het proberen waard! Laat je weten wat je van het recept vond? Super ben onwijs benieuwd!

7 opmerkingen:

  1. Dat vind ik inderdaad een heel goed begin. Welkom in foodblogland :))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze heb ik gemaakt.
    Heel makkelijk te doen door je duidelijke uitleg.
    Ik heb ze iets kleiner gemaakt, had ik er lekker meer en het was makkelijker eten voor de kids.
    Er zat maar één klein nadeeltje aan...
    Ze zijn zo lekker dat ik nu met vingerstompjes door het leven moet...
    Ik ga gauw het volgende recept uit proberen.

    Liefs Johanna.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Verona, kan je mij vertellen of die kaas door iets anders kan vervangen worden.
    Alvast bedankt voor u reactie. Vriendelijke groetjes, Maureen ( België )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Maureen, ja dat kan! Je kunt een caramel maken en die eroverheen gieten met bijvoorbeeld stukjes pecannoten erin, of door zoete stijve slagroom! met caramel worden het "sticky buns" ook erg lekker! Succes hoor en ik hoor graag wat je gemaakt hebt. Trouwens, gewoon zó zonder topping erop is het ook erg lekker! Groeten Verona

      Verwijderen