zaterdag 1 februari 2014

Foodblogswap Januari '14 - Kaiserbroodjes

Het is weer zover! De 1e foodblogswap van dit jaar, in mijn voorgaande artikelen over foodblogswappen heb ik uitgelegd wat het precies is en hoe het te werk gaat, laat ik daar verder niet meer over uitweiden.... Dat kun je hier en hier teruglezen.

Deze keer mocht ik iets gaan maken van het blog van Marina van Marina's Bakery!!!

Na ongeveer een complete theepot leeg te hebben gedronken en haar site te hebben uitgeplozen, besloot ik voor de kaiserbroodjes te gaan! Wat leuk! Ik had namelijk net een deegstempel gekregen van manlief dus dit moest het zijn!





Wat heb je voor deze heerlijke broodjes nodig?

Ingrediënten:


  • 500 gr. Patentbloem of Frans type "55";
  • 8 gr. Zout;
  • 7 gr. Instant Gist of 1 Zakje gist;
  • 160 ml. Water;
  • 150 ml. Melk;
  • 1 tl. Honing.
Hoe gaan we te werk?

  1. Meng de bloem met het zout;
  2. Voeg de gist, water, melk en honing toe;
  3. Kneed het deeg voor 7 min. met een keukenmachine, op de hand ca. 15 min.
  4. Na het kneden moet het deegje mooi elastisch zijn en een klein beetje kleverig.
  5. Laat het deegje ca. 2 uur rusten, in een met olie ingesmeerde kom en afgedekt met huishoudfolie;
  6. Als het deeg in volume is verdubbeld, stort dit dan op je bebloemde aanrecht en verdeel in 12 gelijke stukken, ca. 70 gr.
  7. Maak mooie ballen en leg dit op een bakplaat met bakpapier of een bakplaat wat ingevet is.
  8. Dek dit af met een schone keukendoek en laat nog zeker 10 min. rusten.
  9. Met je deegstempel in elke bol, een mooie afdruk maken (ik had ze per ongeluk dubbel...nah ja..kan gebeuren)...#zie foto.
  10. Dek je broodjes wederom af en laat nog ca. 50 min. rusten.
  11. Verwarm je oven voor op 220°C.
  12. Controleer of de broodjes goed gerezen zijn: be-bloem een vinger om voorzichtig een heel klein deukje in het deeg te maken. Als de deukje blijft is het brood klaar om af te bakken, als het deukje verdwijnt en weer opveert heeft het deeg nog een beetje meer rijstijd nodig.
  13. Bestrijk je bolletjes voorzichtig met wat water en besprenkel eventueel met wat sesamzaadjes of maanzaadjes.
  14. Plaats onderin je oven een schaaltje met water, zo creëer je stoom. Dit heb je nodig om de bolletjes een knapperig korstje te geven.
  15. Bak je kaiserbroodjes in ca. 20 min. goudbruin, ca 5 min. voor einde baktijd laat je stoom ontsnappen door je deurtje van de oven even open te doen.
  16. Laat voor je de tafel dekt en gaat aanvallen de broodjes wel even wat afkoelen! Ze zijn écht heel erg heet! (maar ook heel erg lekker)...
  17. En dan? EET SMAKELIJK!!!

Als jullie tijd over hebben neem dan zeker eventjes een kijkje op Marina haar blog! Vól met overheerlijke recepten, ik kom zeker vaker!!!

Nieuwsgierig wie van mijn blog, swapte? Dat was voor deze maand Leonie van Veggie Variation!!! Haar artikel vind je hier...

2 opmerkingen: