vrijdag 30 mei 2014

Gehaktballetjes op brood met spitskool!

Het weekend is bij uitstek een aangelegenheid om hier in huize Eekma iets van gyros, shoarma, kapsalon, naanbrood met iets lekkers zoals chili of taco's, burrito's te eten...
I know, i'm guilty!

De kinderen vinden het ook heerlijk om broodjes met wat lekker warms erop te verorberen dus meestal staat dat in het weekend gepland, geweldig vind ik dat om eerst met de kinderen boodschapjes te halen en dan in de keuken lopen kokkerellen, het beeld van een ideaal weekend als je het mij vraagt.

Maar... er is meer! (er is altijd meer)

Het leuke is natuurlijk om af te wisselen! Niet als je het mijn jongste zoon vraagt, die blijft steevast bij  naanbrood met chili óf taco's als de andere kinderen hem proberen te overtuigen wat anders te eten is hij daar vaak niet voor te porren en waarom? Dat kén ik niet! Juist.... Gelukkig is hij gauw tevreden en enthousiast als hij mee mag helpen met koken en ben ik dolblij als ik weer eens een nieuw receptje kan uitproberen.

Zo kwamen we ook aan deze heerlijke gehaktballetjes op brood met spitskool! Misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar écht super lekker! Ik zag dit op zo'n receptenkaartje, van de Albert Heijn (echt ik ben groot verzamelaar van die dingen en stalk de stand waar ze in hangen wekelijks minimaal 5x) Probeer het eens zou ik zeggen...


Ingrediënten: (voor 8 stuks)

  • 600 gr. Gesneden Spitskool;
  • 2 el. Mayonaise;
  • 2 el. Mosterd;
  • 2 el. Crème Fraîche;
  • 500 gr. HoH Gehakt;
  • 1 Ui gesnipperd;
  • 2 Teentjes knoflook (fijn);
  • 1 el. Verse peterselie gesneden;
  • 1 Ei;
  • Handvol broodkruim;
  • 30 gr. Geraspte Parmezaanse kaas;
  • 8 grote Shoarmabroodjes. 
Zo gaan we te werk:

  1. Meng in een schaal je gehakt met ei, broodkruim, ui, knoflook Parmezaanse kaas en peterselie goed door elkaar.
  2. Doe wat olie in een koekenpan, op middelhoog vuur en maak van je gehaktmengsel hapklare balletjes (ik vind het handig een ijscoschep te gebruiken, maar doe wat jij handig vindt), bak deze om en om goudbruin en in ca. 10 min. gaar.
  3. Breng water aan de kook en blancheer de spitskool 1 min. Spoel af onder koud water in een vergiet en laat uitlekken.
  4. Meng in een kom de mayonaise met de mosterd en zure room. Roer de kool door de mosterdsaus.
  5. Rooster de shoarmabroodjes in een broodrooster en snijd ze net niet helemaal open. Vul de broodjes met de kool en de balletjes.
En dan heerlijk snoepen! 

Wat ik er graag nog bij maak zijn aardappeltjes uit de oven, ik kook wat aardappels in rode schil, snijd deze in reepjes en leg deze op een bakplaat, wat gesneden halve ui ringen en 3/4 tenen knoflook erbij, wat olijfolie erover sprenkelen en wat zout en peper erover en dan voor 20 min. in de oven van 200ºC. Maar serveer erbij wat jij lekker vind! 

Je kunt ipv gehaktballetjes zelf maken voor een snelle hap ook kant en klaar gehaktballetjes gebruiken.

Ik zou zeggen veel plezier met dit receptje en maak het echt eens, want het is verassend lekker!

Tip: Om het nóg lekkerder te maken smeer ik de binnenkant van de pitabroodjes voor mij en mijn wederhelft vaak in met wat Sambal.

Ik ben benieuwd wat jullie van het receptje vinden en laat het gerust weten, hier in de comments of op mijn facebookpagina Miss Baksel.

- Eet Smakelijk -

1 opmerking: