zondag 18 mei 2014

Kipkerrie in bladerdeeg....

Als ik de geur van Kerrie reuk, dan denk ik gelijk aan mijn jeugd...

Mijn oom had een snackbar en daar maakte ze nog snacks helemaal "zelluf" zoals huisgemaakte kroketten, slaatjes, eierballen etc. Mijn ouders hadden/hebben een slagerij en ook daar werd nog veel ambachtelijk bereid.

De geur van Kerrie betekende een feestje, want dan had mijn opa (die vroeger zelf een snackbar had en gewoon nog steeds graag zijn zoons helpt) een roux gemaakt voor in de eierballen, welke bij ons in de familie, absolute favoriet zijn! En erger waar niet tegenaan te produceren valt.... 

Nog steeds als ik kerrie reuk dan denk ik automatisch aan eierballen, heel stom, het ging mij nooit om het ei in de eierballen, maar om de roux, zo herkenbaar en zo opa!

Uiteraard gebruiken we kerrie in onze familie ook bij kip/kerrie en in tal van andere recepten, maar gek wat een geur met je kan doen! Met welke geur hebben jullie dat?

Omdat ik mijn kinderen ook geuren voor later wil meegeven, maar mijn kinderen niet zo verzot zijn op eitjes, mijn opa winters vaak in Portugal overwinterd en de Snackbar van mijn oom er niet meer is besloot ik Kerrie anders te introduceren, verpakt in bladerdeeg met kip én daar is ie KERRIE! Een hit! Want mijn kids zijn gek op álles met bladerdeeg, waarschijnlijk tikken hun over een x aantal jaar een berichtje/artikel over bladerdeeg en "vroeger"....

Maar goed, naar het receptje van vandaag...

Kipkerrie in bladerdeeg!!!

Bron foto: leukerecepten
Lekkere hartige snack voor een gezellig avondje of voor bij de lunch, brunch of zoals de kinderen het graag eten met salade en gele rijst!

Ingrediënten: (voor 12 stuks)


 • 1 Flinke kipfilet;
 • ½ Blokje Kippenbouillon;
 • Snuf Kurkuma;
 • 1 Ei;
 • 2 tl. Kerriepoeder (goede kwaliteit);
 • Verse peterselie fijngehakt;
 • Peper en Zout;
 • 6 Vellen bladerdeeg, ontdooit.
Bereiding:

 1. Breng een laagje water aan de kook. Verkruimel het halve bouillonblokje boven de pan. Leg de kipfilet in het water en zorg ervoor dat de kipfilet goed onder water blijft. Kook de kip in ca. 45 min. op laag vuur gaar.
 2. Verwarm de oven op 180°C.
 3. Haal de kip uit het kookvocht en trek met een vork uit elkaar of met een mes wat jij handig vind. Doe de stukjes vlees in elk geval in een kom.
 4. Meng je kipfilet met de kurkuma, kerriepoeder en peterselie en breng het op smaak met peper en zout.
 5. Klop het ei los en roer de helft door de stukjes kipfilet. De andere helft even aan de kant zetten.
 6. Snijd elk velletje bladerdeeg in 4-en. Leg in het midden van 12 vierkantjes een schepje van het kipkerrie-mengsel en bestrijk de randjes van het bladerdeeg met water.
 7. Maak met een mes 3 inkepingen in de andere 12 vierkantjes en leg ze op de velletjes met kipkerrie-mengsel. Druk de randjes goed dicht met een vork.
 8. Bestrijk de bladerdeeghapjes aan de bovenzijde met de rest van het losgeklopte ei en zet ongeveer 15 min. in de oven totdat ze goudbruin zijn.
De hapjes kunnen zowel warm als koud worden gegeten!

- Eet Smakelijk -

1 opmerking: