vrijdag 24 oktober 2014

Balkan Brood - Eekma Boffert!

Volgens mij bestaat er niets lekkerder dan de geur van versgebakken brood, toch?

Als je door de supermarkt loopt en ze hebben brood in de oven om af te bakken, krijg ik altijd ook spontaan trek!

Of wanneer je een bakkerswinkeltje inloopt en de geuren van allerhande lekkernijen komen je neus binnen kan ik me nooit bedwingen om het bij simpel 1 brood te houden, neem standaard meer mee dan.

Maar nóg lekkerder dan alle bovenstaande is, zelf je eigen brood bakken! Dat lijkt heel ingewikkeld en moeilijk, tijdrovend en niets voor jou, maar ik laat jullie vandaag een receptje zien, die echt iedereen kan maken en dus super simpel is.Vergeef mijn fotokwaliteit en fotografie skills.... Deze foto is laat op de avond gemaakt en in het donker en nog erger met de telefoon, maar zeg nu zelf hoe stoer is het om dit lekkers zelf te gaan maken?

Het brood heet Balkan brood, omdat het voornamelijk in het oosten van Europa en met name in de Balkan word gegeten en het gebruik van zure room, yoghurt of crème fraîche door broden daar heel normaal is. 

De kinderen hier in huis noemen dit brood altijd anders, zo lief, ze vragen met enige regelmaat om een "Eekma Boffert" hahaha hoe je het brood ook noemt, maak hem echt eens, het zal je verassen.

Ikzelf heb het deegje in de keukenmachine gemaakt, maar natuurlijk kan dit ook prima op de hand, zorg er wel voor dat je echt 10 min. kneed dan. 

Ingrediënten:


 • 400 gr. Bloem;
 • 125 ml. Melk;
 • 125 gr. Zure Room (schrik niet hier proef je niets van terug! eerlijk);
 • 50 gr. Boter;
 • 1 el. Suiker;
 • 1 Kleine ei;
 • 1½ tl. Gist;
 • ½ tl. Zout.
Bereidingswijze:

 1. Verwarm de melk in een pannetje op laag vuur en smelt de boter hierin. Laat wanneer je boter erin is gesmolten afkoelen tot lauwwarm en los je suiker hierin op en vervolgens je gist. Laat dit ca. 10 min. staan om de gist te laten activeren. Zorg ervoor dat de melk niet te heet is anders gaat de gist dood! (en rijst je brood niet).
 2. Meng in een kom je meel met zout. Voeg vervolgens je boter/melk/gist/suiker mengsel, je zure room en je ei toe. Kneed dit in ca. 10 min. tot een mooi zacht deegje.
 3. Laat het deeg ca. 1,5 uur rusten, afgedekt óf totdat het is verdubbeld in grote.
 4. Stort nu je deeg op een licht bebloemd aanrecht. Sla of duw je lucht eruit en vorm dan een bal.
 5. Plaats op een licht in gevet bakplaat. Dek nog even af en laat 30 min. rusten.
 6. Sprenkel wat bloem op de bovenkant van je brood en maak 2 inkepingen met een scherp mes.
 7. Bak je brood af op 200°C. voor 25-30 min. (klop op de onderkant van je brood, klinkt deze hol, dan is je brood gaar).
 8. Laat vervolgens voor het aansnijden compleet afkoelen op een rooster.
* Foto's van het aansnijden van het brood en dus ook foto's om te laten zien hoe de binnenkant van het brood eruit ziet volgen z.s.m. maar dat is helaas niet gelukt omdat het brood voor ik er erg in had helemaal opgegeten was, oops.... 
- Eet Smakelijk -

1 opmerking:

 1. Zelfgebakken brood is zo lekker en het hele huis ruikt dan lekker. Dit brood ziet er mooi gerezen en daardoor ook lekker luchtig uit. Ik snap waarom ze bij jou in huis hier vaker om vragen!

  BeantwoordenVerwijderen