dinsdag 25 maart 2014

Voorjaarsbuns/Paas-rolls/Sinaasappel-Buns/Orange-rolls...

Ow mensen, ik vraag even een momentje voor het volgende....

Bron: Farm girl
Whaaaaa, dit ziet er toch té lekker uit? Vooral die middelste, ja, nee 1 naar rechts ja die! Zucht...

Ik plaatste het weekend een foto op facebook en ik weet niet wat me overkwam, iedereen vroeg me om het receptje, snel uploaden dus.

Zoals de meesten nu inmiddels wel weten, zijn de cinnamonrolls het best bekeken recept hier op Miss Baksel én de grootste traktatie in huize Eekma, het was het eerste receptje en nog altijd vind ik ze zó leuk en lekker om te maken, je huis ruikt in no time zo vreselijk lekker.

Maar om nu zo met dat heerlijke voorjaarsweer dat we nu hebben met kaneel in de weer te gaan, krijg ik toch herfstkriebels dus dit receptje vroeg om een 2.0 versie!!!!

Cinnamonrolls met ipv kaneel, sinaasappel!!! 

Bron: One Sweet Appetite
Ingrediënten:

Voor het deeg:
-250 ml. lauw-warme melk (45°C);
-2 middelgrote eieren, op kamertemperatuur;
-75 gr. zonnebloem olie (blijven ze langer vers en smeuïg maar roomboter kan ook);
-600 gr. bloem;
-1 tl. zout;
-100 gr. kristalsuiker (fijn);
-2,5 tl. snelgist of 1 zakje snelgist.

Voor de vulling:
-100 gr. gesmolten boter;
- 150 gr. Fijne suiker;
- Rasp van 2 grote sinaasappels;

Voor het glazuur:
-100 gr. zachte roomkaas op kamertemperatuur;
-50 gr. zachte roomboter;
-200 gr. poedersuiker;
-½ tl. Vanille extract;
- Sap van 1 sinaasappel.

Bereidingswijze:

1. * Doe de ingrediënten voor het deeg in de bak van de broodbakmachine, in de volgorde die de handleiding aangeeft. Meestal eerst bloem, dan de natte ingrediënten, suiker aan een kant samen met het gist en de zout aan de andere kant. Selecteer de deeg optie en druk op start.

2. Zodra het deeg 2x zo groot is geworden, leg je het op een met bloem bestoven schoon werkblad en laat je het ca. 10 minuten rusten. 

3. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 40x50cm. Smeer het vervolgens in met de gesmolten boter en bestrooi gelijkmatig met je suiker, rasp eroverheen gelijkmatig je sinaasappelschil. Rol het deeg op en maak er 12 gelijke stukken van. Leg de stukken op een bakplaat met bakpapier of een ingevette bakplaat of schaal. Dek dit vervolgens af met een schone keukendoek en laat het nog even 30 minuten rijzen totdat het in volume verdubbeld is. Ik zet de bakplaat meestal in de magnetron/combi-oven, natuurlijk niet AAN! Wanneer de buns in formaat verdubbeld zijn, haal je de plaat uit de oven en verwarm je de oven voor 
op 200°C/Gasoven stand 6.

4. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven totdat ze een mooi lichtbruin kleurtje hebben, ca. 15 minuten. Geniet van de heerlijke geur en ondertussen klop je de roomkaas, boter, poedersuiker en vanille-extract en sinaasappelsap door elkaar. Smeer dit mengsel over de broodjes voor je ze (het liefst warm en net uit de oven) serveert! 

*Als je geen broodbakmachine hebt, kun je het volgende doen: Los het gist op in de warme melk in een grote kom. Mix de suiker, boter, zout en eieren erdoor. Voeg bloem toe en mix goed door elkaar. Kneed het deeg met je handen (bestrooid met bloem) tot een grote samenhangende bal. Leg deze in een kom en laat dit op een warme plek in ongeveer 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Volg dan het recept verder vanaf stap 3.

Super lekker op je paas ontbijt/lunch/brunch tafel en zó lekker! Een heerlijk frisse variant op de cinnamonrolls. 

Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan zult beleven als ons. Laat vooral weten of je ze gemaakt hebt en wat je ervan vond!

Geniet met hoofdletter G!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten