zaterdag 17 mei 2014

Brood! Daar zit wat in...

Tegenwoordig zijn trouwens veel mensen het hier niet meer zo heel erg mee eens. Brood heeft erg te lijden... Het productschap akkerbouw probeert al jaren met haar campagnes brood in Nederland aantrekkelijk te houden door in de strijd met Sonja Bakker, het Atkins dieet en de voedselzandloper met hun aloude slogan op de proppen te komen: ‘Brood daar zit wat in’. Tja, nu zelfs asbest of erger mensenharen en zelfs siliconen! Ook dat nog… 

Lekker joh asbest, zo lekker "anders"...

In een artikel op de website van Omroep West, heeft Bakkersland aangegeven dat ze ervan verzekerd zijn dat de meeste asbestdeeltjes er met de ontlasting uit komen, want dat is gebleken uit een proef met ratten van jawel dertig jaar terug! Hmm… nou dat is een een hele geruststelling, of niet?

Gelukkig maken we sinds jaar en dag, letterlijk echt.... Sinds een jaar en 1 dag hebben we een broodbakmachine en staan we hier in huize Eekma, 's Ochtends op met de geur van heerlijk vers gebakken brood! Echt niets lekkerders dan dat! ECHT NIET! Ons eigen brood zelf! Wat een voldoening, wat een leuk en dankbaar klusje, hoewel de broodbakmachine het meeste werk doet!

Maar alleen brood, is ook maar brood! Een mens wil nu eenmaal variëren en anders de kinderen wel, dus variëren we zowel in brood (spelt, vloer, desem, volkoren, meergranen, waldkorn, mais, pompoenpit) maar ook in bolletjes, zo heb ik al eens een receptje geplaatst van witte bollen, focaccia en kaiserbroodjes, pizzabites en, en, maar vandaag voeg ik daar een nieuwe hit aan toe, namelijk Knoflook/Parmezaan bollen! Hier in huis is de focaccia een gigantische hit en ik wou eens wat anders proberen en dat is uiteindelijk dit receptje geworden!Ow, ow, ow.... deze bolletjes zijn gewoon té lekker! Kijk nou....


En dit lekkers allemaal zonder te kneden!!! Eerlijk? Ja heus! Super simpel receptje, maar zó lekker! Ideaal bij een kommetje soep of bij een Italiaanse maaltijd! (in ons geval soep) en gewoon met een kom en een garde en spatel! Ipv broodbakmachine what so ever.... Geen mixer alleen onze eigen gereedschappen, nl. onze handen!

Kijk nou hoe lekker fluffy de bolletjes zijn... en warm echt de bom!


Zelfs de kinderen vinden het om te smullen! Ook ideaal voor bij de brunch/lunch of op een snackavondje.

Dit heb je nodig voor deze bollen heerlijkheid:

 • 1 Zakje Gist;
 • 240 ml. Lauw-Warm water;
 • 210 gr. Bloem + 60 gr. Bloem;
 • ½ tl. Suiker;
 • 1 tl. Zout;
 • 1 el. Olijfolie;
 • 1 Ei;
 • Vers geraspt Parmezaanse kaas;
 • 1½ el. Gesmolten Boter;
 • 2 Tenen knoflook geraspt;
 • 2 el. Vers gesneden Peterselie (liefst Italiaanse peterselie);
 • Cayenne peper/zwarte peper naar smaak.
Zo gaan we te werk:

 1. In een ruime kom je gist, 60 gr. bloem, suiker en water met elkaar mengen met een garder. Laat dit afgedekt op een tochtvrije plekje, 20 min. staan.
 2. Voeg nu aan je "starter" je zout, olijfolie, ei en de overige bloem toe. De ei zorgt voor een rijk deegje. Spatel dit om met een houten spatel, het is een vreselijk kleverig deegje, voeg gerust meer deeg toe als het nog te vloeibaar is, dit wil per soort en merk bloem nog wel eens verschillen. Laat dit wederom afgedekt ca. 75 min. rusten.
 3. Bebloem je aanrecht en stort je deegje hierop. Maak met een rolstok een rechthoek, zorg dat het overal even dik is.
 4. Wanneer je een mooi rechthoekig deegje heb, voeg je je knoflook die je geraspt heb (lijkt wel smurrie dat klopt) in je gesmolten boter en strijk je hiermee je rechthoek helemaal in, houd nog een beetje over dit gebruiken we later. Strooi wat peper/cayenne over je knoflookboter en eroverheen verdeel je je peterselie. 
 5. Rasp nu over het gehele oppervlak vers geraspte parmezaan.
 6. Rol nu je deegje op, met het uiteinde of begin hoe je het wilt bekijken aan de onderkant.
 7. Verdeel in 8 gelijke stukken. Leg deze met de snijkant naar boven op een bakplaat met bakpapier.
 8. Knip met een schaar de bovenkant extra in.
 9. Bestrijk met je overgebleven knoflookboter de bovenkant nog eens in en rasp er wat parmezaan overheen, wat zwarte peper naar smaak.
 10. Laat nu voor de laatste keer 20 min. rusten.
 11. Verwarm je oven voor op 200°C en bak je bollen in ca. 20 min. gaar!
En dan genieten met hoofdletter G!

Binnenkort deel ik nog meer receptjes van brood en bolletjes, gewoon omdat het kan!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten