dinsdag 31 maart 2015

Simpele Ciabatta!

Helemaal into het broodbakken ben ik op het moment, wat vind ik dit leuk werk zeg!
Beetje lopen prutsen met wat meel, water en gist, soms boter of olie, laten rijzen en hoppa na een klein half uurtje in de oven heb je iets waar het hele gezin van loopt te watertanden, loopt te snoepen en wat zo onwijs lekker ruikt!!!!

Nu maakten we ruim een jaar lang elke dag vers brood, volkoren, mais, pompoenpitten, spelt noem maar op, dmv een broodbakmachine, maar door mankementen aan het apparaat na een jaar lang dagelijks gebruik, gemakzucht en het drukke gezinsleven met 4 kinderen, de zomer en tal van andere smoesjes was het zelf broodbakken helemaal in de vergeethoek geplaatst en maakte ik sporadisch nog eens wat baguettes of focaccia.

Maar ik ben weer helemaal "back in business" zo heerlijk mediterend vind ik het om het deegje te lopen kneden en bezig te zijn met het brood op dat moment, tevens een goeie workout voor mijn polsen die na een val op het ijs bijna 2 jaar geleden nog altijd pijnlijk zijn met sommige bewegingen en die ik regelmatig flink moet trainen. Win win situatie dus.

Alleen gebruik ik de broodbakmachine niet meer.... die is overleden. Maar ben ik dus zelf in de weer echt het is zó verslavend! Iedereen die nog nooit een brood zelf heeft gebakken....echt je weet niet wat je mist, eerlijk! Als je tijd ziet en zin hebt of het is een regenachtige zondag, neem dan echt even een momentje om een lekker receptje uit te zoeken en aan de slag te gaan, ik verzeker je, spijt krijg je niet!

Om héél eerlijk te zijn, moet een broodreceptje voor mij niet moeilijk zijn of bestaan uit moeilijke meelsoorten e.d. daarvoor heb ik a. het geduld niet en b. heb ik daar de winkels in de buurt niet voor.

Heel toevallig las ik van de week in het boekje "500 brood recepten van Carol Beckerman" en vond dit receptje voor een super simpele ciabatta! Die moest ik proberen, omdat de meeste recepten die ik ken verwachten dat je een ciabattadeegje 24 uur moet laten rijzen!!!! #geengeduld #makeneneten


Bron foto: foody.nl


Wat heb je nodig?


 • 510 gr. Tarwebloem;
 • ½ tl. Suiker;
 • 1½ tl. Gedroogde gist;
 • 4,4 dl. Warm water (ca. 40 graden);
 • 1 tl. Zout;
 • 1 el. Extra Vierge Olijfolie.
Hoe gaan we te werk:

 1. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Meng het meel, de suiker en gist in een grote kom.
 3. Voeg het water en zout toe en roer met uw handen. Til stukjes deeg hoog op en laat ze met kracht vallen, zo komt er lucht in je deeg. Hierdoor ontstaat de karakteristieke luchtige textuur van je ciabatta. Je kunt het deegje ook kneden in een mixer met deeghaak. Mix of kneed zeker zo'n 10 minuten goed.
 4. Schenk olijfolie over het deeg en dek de kom af met plasticfolie en laat ongeveer een 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek of totdat je deegje is verdubbeld.
 5. Verwarm je oven voor op 200ºC.
 6. Stort je deeg vanuit de mengkom op je bakplaat en m.b.v. een deegschraper vorm je je brood (ciabattavorm).
 7. Bak je brood af in ca. 30-40 minuten tot het goudbruin is en hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Heerlijk met een zelfgemaakte kruidenboter!!!!

- Eet Smakelijk -

Laat vooral foto's zien van jou ciabatta op twitter of facebook, ik ben ontzettend benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten